Warsztaty kuchni żydowskiej – chałka, bajgle, tatar ze śledzia

Tęsknię za szkołą. Za “przymusem” nauki i satysfakcją, jaką daje nabywanie wiedzy i nowych umiejętności.  Za radością ze zdanych egzaminów. Tęsknię za nimi i dlatego rzucam się łapczywie na każdą możliwość odbycia szkolenia czy kursu. Do tego stopnia, że jeszcze jakiś czas temu zapisywałam się na wszystkie tego typu spotkania. Jak leci i zupełnie bez sensu. Kurs układania ikebany – jestem tam! Podwodne tkanie koszyków wiklinowych – czemu nie? Filozofia Star Trek – siedzę w pierwszej ławce. Role społeczne i rodzinne na przykładzie “M jak miłość” – hoho, bardzo chętnie! Na szczęście trochę się opamiętałam i nie biegam już na wszystko, jak popadnie. Jednak wciąż bardzo chętnie wybieram szkolenia, które w nazwie mają magiczne słowo: “kulinarne”. I tak przedwczoraj trafiłam na warsztaty kuchni żydowskiej, realizowane w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego…
Oczywiście towarzyszyły mi pozostałe Kulinarki oraz Pan i Pani Sandman. Warsztaty trwały 2 godziny (łącznie z degustacją). Zrobiliśmy tatar ze śledzia, purimową chałę i bajgle z łososiem wędzonym i twarożkiem śmietankowym. Czy było warto? Możliwość wspólnego gotowania w tak wesołym gronie – bezcenna. Walory edukacyjne? No właśnie… Bo czy żeby pokroić śledzia i warzywa trzeba iść na specjalne warsztaty…? To było raczej pichcenie w miłym towarzystwie, wg podanego i wydrukowanego wcześniej przepisu. Zabrakło mi wskazówek technicznych, tajemniczych rad, dzięki którym poprawiłoby się moje gotowanie. Bardziej uczyliśmy się od siebie nawzajem, w ramach stolikowych grup… Czy pójdę na podobne warsztaty jeszcze raz? Pewnie tak, bo nie lubię z czegoś rezygnować po jednym razie, może na kolejnych dowiem się więcej. Może na bardziej “egzotycznych”?

Tak czy inaczej, wieczór i tak uważam za bardzo udany. W końcu nieczęsto mam okazję do gotowania w większym gronie, a to duży plus takich warsztatów. A to kilka fotek z wczoraj i przepisy na trzy dania, jakie przygotowaliśmy:

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

warsztaty kuchni żydowskiej Białostocki Szlak Kulinarny

fot. Edyta Żuk – Kempa

fot. Edyta Żuk – Kempa

ż

fot. Edyta Żuk – Kempa

fot. Edyta Żuk – Kempa

Chała purimowa – składniki:

– drożdże instatnt 8 g.
– ciepła woda 200 ml.
– cukier 45 g.
– łyżeczka soli
– 500 g. mąki pszennej
– 1 jajko
– 50g. roztopionego masła
– odrobina oleju

Chała purimowa – przygotowanie:

Drożdże umieszczamy w misce, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Kiedy się rozpuszczą, dodajemy 425 g. mąki, cukier i sól. Cały czas mieszając, dodajemy jajko i masło. Dobrze wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy  pozostałe 75g. mąki. Ciasto powinno być dosyć elastyczne i luźne, ale niezbyt klejące. Nie może być też zbite.
Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski wyjmujemy je na blat i wyrabiamy przez kolejne 10 minut. Formujemy kulę, smarujemy ją z wierzchu olejem, wkładamy ją do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy z nich wałki (o grubości ok. 4 cm.). Złączmy je ze sobą z jednej strony i zaplatamy warkocz. Ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. 
Tak przygotowaną chałkę pieczemy w 180 st. przez około 30 minut.
kuchnia żydowska - chała purimowa

Tatar ze śledzia – składniki:

– 6 sztuk filetów śledziowych (a’la matjas lub małosolnych)
– 150 g. cebuli czerwonej
– 150 g. papryki czerwonej
– 150 g. świeżego ogórka (jeśli używamy matjasów) lub korniszonów/ogórków kiszonych (jeśli używamy śledzi małosolnych)
– 2 żółtka
– sól i pieprz do smaku

Tatar ze śledzia – przygotowanie:

Płaty śledziowe moczymy w wodzie lub mleku min. 2 godziny. Następnie osuszamy je i bardzo drobno siekamy. Równie drobno kroimy również warzywa. Do masy śledziowo – warzywnej dodajemy żółtka oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

kuchnia żydowska tatar ze śledzia

Bajgle z wędzonym łososiem i twarożkiem – składniki:

– 300 g. mąki
– 20 g. rozpuszczonego masła
– 100 ml. ciepłej wody
– 1 jajko
– 1 op. drożdży instant
– łosoś wędzony
– twaróg śmietankowy
– gruba sól

Bajgle z wędzonym łososiem i twarożkiem – przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie. Z ciasta, masła, jajka, mąki i drożdżowego zaczynu wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na 30 min, w cieple miejsce, do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 8 kawałków, z których formujemy wałeczki, skręcamy je i zlepiamy końce. Wkładamy je do wrzącej wody, a gdy wypłynął na wierzch, wyjmujemy łyżką cedzakową. Wykładamy na posmarowaną olejem blachę, posypujemy grubą solą i wstawiamy do gorącego (180 st.) pieca. Pieczmy ok. 20-25 minut.
Z wędzonego łososia przygotowujemy różyczki z serkiem śmietankowym i podajemy je z upieczonymi bajglami
Smacznego!
Bajgle z wędzonym łososiem i twarożkiem - kuchnia żydowska

8 Comments

    • 🙂 No tak, te miny to jak zwykle reakcja na obiektyw skierowane w moja stronę 😉 A spotkanie na jakichś warsztatach jest bardzo możliwe 🙂 Oby się udało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *