Ta zupa „chodziła” za mną od kilku miesięcy. Trudno powiedzieć dlaczego. Czy dlatego, że do zup kremów mam nieukrywaną słabość, czy dlatego, że fakt wykorzystania w jej przygotowaniu jedynie białych warzyw wydał mi się bardzo intrygujący. Tak czy owak, bez względu na wzgląd i subiektywne motywacje, zupę zrobiłam, zjadłam i w końcu mogę ją skreślić, ze stale powiększającej się listy „rzeczy do ugotowania”…
Swoją drogą, mam podobną listę „książek do przeczytania” i „miejsc do zobaczenia”…. i tylko się zastanawiam, kiedy ja to wszystko zrobię…
Zupa krem z białych warzyw – składniki:
wywar)
gotowaliśmy wywar)
Zupa krem z białych warzyw – przygotowanie:
(jeśli używamy świeżych, a nie z wywaru), kalarepę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por
kroimy w półtalarki, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko wrzucamy do wywaru
i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
i pietruszki, które wykorzystaliśmy do przygotowania wywaru, dodajemy je
pokrojone dopiero pod koniec gotowania reszty warzyw.
pomocą blendera. Dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i często
mieszając doprowadzamy zupę do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
pietruszki.
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Ja również….są zaskakująco dobre…
Bardzo pysznie, lubię takie dania!