Kimchi z buraka to fermentowana miłość

O tym, że nie istnieje coś takiego jak jeden przepis na “prawdziwe kimchi” pisałam już we wpisie o pogi-kimchi. Bo odmian kimchi, czyli fermentowanych jest ogrom. A jednak kiedy ostatnio tu i ówdzie mówiłam na głos, że robię kimchi z buraka (a nawet z buraków wielu), to za każdym razem zdziwienie było nieliche.

Kimchi z buraków

Jakoś się utarło, że fermentowane buraki to głównie takie kiszone z zakwasu. I koniec. I nic innego. Finito. A buraczane królestwo stoi przed nami otworem. I myślę, że rok 2021 jest idealny aby zakoleżankować się z różnymi rodzajami fermentowanych buraków. Także z buraczanym kimchi.

W kimchi z buraka (oprócz buraków, no wiadomka) również wykorzystuję paprykę gochugaru, ale obiecuję, że niebawem opublikuję przepisy na kimchi bez niej. Bo “zwykłą”, lepiej nam znaną i często łatwiej dostępną paprykę też można wykorzystać.

A teraz do rzeczy, czyli przepis na kimchi z buraków.

Kimchi z buraka to fermentowana miłość

Recipe by zielonykoperek.pl

Składniki:

  • 1 kg buraków (ja używam podłużnych)

  • 2 ząbki czosnku

  • średnia cebula

  • 250 g czerwonej papryki (waga po wycięciu ogonka i gniazda nasiennego)

  • średniej wielkości marchewka

  • Średniej wielkości pietruszka

  • 3 łyżki papryki gochugaru

  • 2 łyżki soli kłodawskiej kamiennej

Przygotowanie:

  • Przygotuj blender kielichowy
  • Obierz surowe buraki, pokrój na mniejsze części, wrzuć do blendera kielicha.
  • Pulsacyjnie zblenduj buraki je tak, aby nie zrobić papki tylko mocno rozdrobnić.
  • Podobnie zrób z papryką, marchewką i pietruszką.
  • Następnie w blenderze zmiksuj na drobno cebulę z czosnkiem.
  • Wszystkie warzywa wymieszaj.
  • Dodaj sól i paprykę gochugaru. Ręką (najlepiej w gumowej rękawiczce) wmasuj* przyprawy w warzywa.
  • *tak, wmasuj 🙂
  • Przełóż kimchi do szklanych słoików, mocno dociskając kolejne warstwy, aby było między nimi jak najmniej powietrza.
  • Powierzchnia kimchi powinna kończyć się około 1,5 centymetra od zakrętki.
  • Kimchi z buraków powinno fermentować minimum tydzień, ale może i dłużej.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *