Mówiąc najprościej, gluten to mieszanina białek
roślinnych, występująca w ziarnach zbóż:
pszenicy, jęczmienia żyta, przy czym w diecie bezglutenowej zabronione są
również owies, orkisz i wszystkie produkty z ich dodatkiem.
roślinnych, występująca w ziarnach zbóż:
pszenicy, jęczmienia żyta, przy czym w diecie bezglutenowej zabronione są
również owies, orkisz i wszystkie produkty z ich dodatkiem.
Do wykluczenia glutenu ze swojej diety zmuszone
są osoby chore na celiakię (tzw. choroba trzewna – trwała nietolerancja
glutenu), ale na przejście na dietę bezglutenową decydują się również osoby
zdrowe.
są osoby chore na celiakię (tzw. choroba trzewna – trwała nietolerancja
glutenu), ale na przejście na dietę bezglutenową decydują się również osoby
zdrowe.
źródło tabeli: www.celiakia.pl
Grupa
produktów |
Nie
zawierają glutenu |
Mogą
zawierać gluten |
Zawierają
gluten |
Produkty
zbożowe |
Zboża
naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa |
Płatki
śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem |
Pszenica
(i jej dawne odmiany, np. orkisz), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies,
mąka
pszenna, żytnia, jęczmienna,
płatki
pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
kasza
manna, kuskus,
kasza
jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli,
kasze
owsiane,
kaszki
błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe,
makaron
pszenny, makaron żytni,
pieczywo –
każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki
pizza,
bułka do hamburgera,
bułka
tarta |
Mięso,
ryby, jaja |
Świeże
nieprzetworzone mięso, ryby, jaja |
Wędliny
(także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,
konserwy
rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery) |
Panierki
do mięs i ryb oraz potrawy panierowane |
Mleko i
produkty mleczne |
Mleko
świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty |
Jogurty
owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny) |
Napoje
mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią |
Tłuszcze
|
Masło,
smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek |
Majonezy,
gotowe sosy (dresingi) |
|
Warzywa i
przetwory z warzyw |
Wszystkie
warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana |
Sałatki z
majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe |
Warzywa
smażone, panierowane |
Owoce
|
Wszystkie
owoce (świeże, mrożone, konserwowane) |
Owoce
suszone niekiedy są posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe |
|
Cukier,
słodycze, desery |
Guma do
żucia, |
Ciasta i
ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny |
|
Napoje
|
Herbata,
kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole |
Niektóre
kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi |
Kawa
zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym,
piwo
|
Przyprawy
|
Jarzynki
typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe |
||
Zupy
|
Zupy
domowe z dozwolonych produktów |
Zupy w
proszku (instant), kostki bulionowe |
Zupy
zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem |
Inne
|
Proszek do
pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe |
Preparaty
do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe,
niektóre
aromaty, cukier waniliowy |
Zwykły
proszek do pieczenia,
hydrolizowane
białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej |