• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Hiszpańska fasola z pomidorami i szpinakiem

by Sylwia
Leave a comment

W zasadzie samym tytułem tego wpisu: „Hiszpańska fasola z pomidorami i szpinakiem”, streszczam prawie cały przepis. Bo faktycznie jest on bardzo prosty. I jednogarnkowy, co dla mnie zawsze jest ogromnym… Read More

Filed under bezglutenowe, fasola, obiad, polecane, pomidory, Przepisy, szpinak, tanie gotowanie, warzywa strączkowe, wegańskie

Pieczone bataty faszerowane komosą i szpinakiem

by Sylwia
Leave a comment

Kiedy życie bez uprzedzenia rzuca mi poniedziałkiem w twarz… albo jesienią, albo inne kłody pod nogi, to ja mu ziemniakiem. Bezlitośnie. I nie, żeby życiu ból jakiś sprawić, wymierzyć ziemniaczany… Read More

Filed under bezglutenowe, imprezy, komosa ryżowa, Przepisy, przystawki, ser pleśniowy, szpinak, wegetariańskie, żurawina
Tagged podróże

Gdzie kupić prezenty na święta? 14 miejsc wartych uwagi

by Sylwia
komentarze 4
Gdzie kupić prezenty na świeta

Grudzień. Wiadomo – „Love actually”, Kevin, światełka, jak pogoda pozwoli, to i śniegiem sypnie (choć częściej na drugie święta*). I „Last Christmas” słuchane bez przypału 20 razy dziennie. I ludzie… Read More

Filed under lifestyle, topki

Domowy izotonik – pinacolada

by Sylwia
komentarze 3
Domowy izotonik - pinacolada

Od zawsze odrzuca mnie od napojów izotonicznych, które można kupić w sklepie. Po pierwsze ich kolory – oczojebne i odstraszające. Serio, czy w naturze nie jest tak, że jeśli coś… Read More

Filed under ananas, fitness, kokos, napoje i drinki, pomarańcze, Przepisy

16 aplikacji przydatnych w podróży

by Sylwia
comment 1

Tak – kiedyś ludzie podróżowali bez bez aplikacji w telefonie, ba! – nawet bez samych telefonów. Bez tabletów. Papierowa mapa, plecak i do przodu. Świetnie sobie przy tym radzili. Podobnie… Read More

Filed under Podróże
Tagged podróże

Święto Sękacza w Żytkiejmach

by Sylwia
Leave a comment
Święto Sękcza w Żytkiejmach

Święto kapusty, truskawki, święto mleka, dzień buraka cukrowego, nawet święto ziemniaka. Tak – to autentyczne nazwy „świąt”. I takich, które nie istnieją tylko na papierze, kartkach z kalendarza świąt nietypowych.… Read More

Filed under kuchnia polska, Podróże kulinarne, Polska

Stara Szkoła w Sokółce – więcej, niż lody

by Sylwia
Leave a comment
Stara Szkoła w Sokółce - więcej, niż lody

– Dzień dobry. Oj, widzę, że czeka pani w kolejce. – Nie ma problemu, to zaledwie kilka sekund – odpowiedziałam zgodnie z prawdą, zresztą kolejka była żadna, bo stałam pierwsza… Read More

Filed under lody, Podróże kulinarne

Podlaskie Śniadanie Mistrzów – Białystok

by Sylwia
Leave a comment

„Bo moje miasto to Białystok…” i w mieście tym jeszcze niedawno, zaledwie kilka lat temu, nie działo się NIC dobrego pod względem kulinarnym. Ale jak już się ruszyło, to konkretnie,… Read More

Filed under Białystok, Polska

Wietnam dzień 1 – pięć słów, które opisują Hanoi

by Sylwia
Leave a comment

Chaos. To pierwsze słowo, które przyszło mi do głowy, gdy wjechałam do Hanoi. Ale zanim Wietnam, to jeszcze dość długa, bo 24-godzinna podróż. Białystok-Warszawa-Dubaj-Birma i w końcu cel osiągnięty. No… Read More

Filed under Hanoi, Podróże, Wietnam

Wegański, mongolski stir-fry z jarmużem i imbirem

by Sylwia
Leave a comment
Wegański, mongolski stir-fry z jarmużem i imbirem

Oficjalnie – dodaję do swojej Bucket list – stać się osobą perfekcyjnie w  miarę dobrze zarządzającą swoim czasem. Prawie dwa miesiące temu zadałam na koperkowym fanpejdżu pytanie o to, który… Read More

Filed under jarmuż, kapusta, kuchnia azjatycka, obiad, papryka, Przepisy, wegańskie
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
 

Wczytywanie komentarzy...
 

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności