Idea lokalności z roku na rok, miesiąca na miesiąc, staje się coraz bliższa mojemu serduszku. Dodatkowo teraz, przed świętami na tapecie jest u mnie temat kupowania prezentów od lokalnych wytwórców,… Read More
Kopytka dyniowe – wegańskie
Żadna to tajemnica, dla osób, które mnie znają osobiście lub raz na jakiś czas zaglądają na mój Instagram, że kocham ziemniaki. Kartofle. Pyry. A od niedawna kocham też kopytka dyniowe.… Read More
Velo Czorsztyn – rowerem dookoła polskiej Gardy
W trakcie każdego intensywnego łażenia po górach lubię/muszę zrobić jednodniową przerwę. A że jeśli chodzi o polskie góry to w 99,9% przypadków chodzę po Tatrach, to i przerwy najczęściej przebiegają… Read More
Polskie kapary – kiszone i marynowane nasiona nasturcji
Kapary, takie oridżinal, to nie jest najtańsza rzecz. Mały słoiczek kosztuje od kilku do nawet kilkunastu złotych. Ale, ale! Polacy nie gęsi, swoje kapary mają. I to za grosze. Polskie… Read More
Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść (a gdzie niekoniecznie) w stolicy Tatr [AKTUALIZACJA 2022]
Już na wstępie postanowiłam rozwinąć tytuł „Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść w stolicy Tatr” o Zakopane wegetariańskie. Bo jestem przekonana, że osób, które nie są na diecie wyłącznie roślinnej, tzn.… Read More
Cukinia kiszona z papryką gochugaru i kwiatem aksamitki
Tu nie będzie jakiegoś rozwlekłego wstępu. Nie mam specjalnej historii w związku z kiszeniem cukinii. Za to jej samej mam dużo i przetwarzam ją na różne sposoby. I paprykę gochugaru… Read More
Wegańskie placki ziemniaczane z kiszonym selerem
O podstawach fermentacji i kiszenia pisałam TUTAJ. Jest tam m.in. informacja, że fermentacja jest sposobem przedłużania życia jedzenia. Ale dla mnie fermentowanie to również rodzaj… hobby? Na pewno rodzaj jakiegoś… Read More
Jesienna, pikantna zupa z dyni
Dynia jest jak tofu. No pod tym względem, że sama z siebie nie ma smaku i charakteru. Trzeba się trochę postarać, aby jedno i drugie jej dodać. Nie jest to… Read More
Co to kombucha i jak ją zrobić w domu? Przepis!
Do mojego związku z kombuchą bardzo dobrze pasuje cytat z „Przyjaciół”: „We were on a break!”. No coś tam zaczęliśmy, jakiś krótki romans, ale na dłuższą metę (za pierwszym razem)… Read More
Fermentacja a kiszenie – podstawowe informacje
Cześć, jestem Sylwia, jestem anonimową fermentocholiczką. Zaczęło się w ubiegłym roku od robienia octów. W tym roku to już coś więcej, niż tylko fermentacja octowa. Fermentuję, kiszę jakby jutra miało… Read More










