• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Prezenty kupuj lokalnie – edycja podlaska

by Sylwia
komentarze 3

Idea lokalności z roku na rok, miesiąca na miesiąc, staje się coraz bliższa mojemu serduszku. Dodatkowo teraz, przed świętami na tapecie jest u mnie temat kupowania prezentów od lokalnych wytwórców,… Read More

Filed under lifestyle, Podlasie, topki

Kopytka dyniowe – wegańskie

by Sylwia
Leave a comment
wegańskie kopytka dyniowe

Żadna to tajemnica, dla osób, które mnie znają osobiście lub raz na jakiś czas zaglądają na mój Instagram, że kocham ziemniaki. Kartofle. Pyry. A od niedawna kocham też kopytka dyniowe.… Read More

Filed under dynia, kuchnia polska, obiad, Przepisy, wegańskie, ziemniaki

Velo Czorsztyn – rowerem dookoła polskiej Gardy

by Sylwia
Leave a comment
Velo czorsztyn szlak dookoła jeziora czorsztynskiego

W trakcie każdego intensywnego łażenia po górach lubię/muszę zrobić jednodniową przerwę. A że jeśli chodzi o polskie góry to w 99,9% przypadków chodzę po Tatrach, to i przerwy najczęściej przebiegają… Read More

Filed under Podróże, rower

Polskie kapary – kiszone i marynowane nasiona nasturcji

by Sylwia
Leave a comment
polskie kapary marynowane nasiona nasturcji

Kapary, takie oridżinal, to nie jest najtańsza rzecz. Mały słoiczek kosztuje od kilku do nawet kilkunastu złotych. Ale, ale! Polacy nie gęsi, swoje kapary mają. I to za grosze. Polskie… Read More

Filed under kapary, kiszonki i fermentacje, Przepisy, przetwory, rośliny jadalne

Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść (a gdzie niekoniecznie) w stolicy Tatr [AKTUALIZACJA 2022]

by Sylwia
komentarzy 8

Już na wstępie postanowiłam rozwinąć tytuł „Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść w stolicy Tatr” o Zakopane wegetariańskie. Bo jestem przekonana, że osób, które nie są na diecie wyłącznie roślinnej, tzn.… Read More

Filed under Podróże kulinarne, wegańskie, wegetariańskie, Zakopane

Cukinia kiszona z papryką gochugaru i kwiatem aksamitki

by Sylwia
Leave a comment

Tu nie będzie jakiegoś rozwlekłego wstępu. Nie mam specjalnej historii w związku z kiszeniem cukinii. Za to jej samej mam dużo i przetwarzam ją na różne sposoby. I paprykę gochugaru… Read More

Filed under bezglutenowe, cukinia, jadalne kwiaty, kiszonki i fermentacje, Przepisy, przystawki

Wegańskie placki ziemniaczane z kiszonym selerem

by Sylwia
comment 1

O podstawach fermentacji i kiszenia pisałam TUTAJ. Jest tam m.in. informacja, że fermentacja jest sposobem przedłużania życia jedzenia. Ale dla mnie fermentowanie to również rodzaj… hobby? Na pewno rodzaj jakiegoś… Read More

Filed under bezglutenowe, kiszonki i fermentacje, obiad, placki, polecane, Przepisy, seler, wegańskie, ziemniaki

Jesienna, pikantna zupa z dyni

by Sylwia
Leave a comment

Dynia jest jak tofu. No pod tym względem, że sama z siebie nie ma smaku i charakteru. Trzeba się trochę postarać, aby jedno i drugie jej dodać. Nie jest to… Read More

Filed under dynia, orzechy włoskie, papryka chili, Przepisy, wegańskie, zupy

Co to kombucha i jak ją zrobić w domu? Przepis!

by Sylwia
komentarze 2

Do mojego związku z kombuchą bardzo dobrze pasuje cytat z „Przyjaciół”: „We were on a break!”. No coś tam zaczęliśmy, jakiś krótki romans, ale na dłuższą metę (za pierwszym razem)… Read More

Filed under domowe nie sklepowe, kiszonki i fermentacje, kombucha, zdrowie

Fermentacja a kiszenie – podstawowe informacje

by Sylwia
komentarzy 11
Kiszenie i fermnetacja - podstawowe informacje

Cześć, jestem Sylwia, jestem anonimową fermentocholiczką. Zaczęło się w ubiegłym roku od robienia octów. W tym roku to już coś więcej, niż tylko fermentacja octowa. Fermentuję, kiszę jakby jutra miało… Read More

Filed under kiszonki i fermentacje, zdrowie
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
 

Wczytywanie komentarzy...
 

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności