Jesień to moja ulubiona pora roku w kuchni – te kolory, zapachy i smaki! Co jest dość dziwne, bo wiele lat temu w ogóle nie byłam jesieniarą. Ani grzybiarą. Jeszcze… Read More
Łazanki z kapustą i grzybami – tradycyjny przepis na Wigilię
Łazanki z kapustą i grzybami to jedno z tych dań, które od razu przywołują we mnie miłe, świąteczne wspomnienia. Ten klasyk wigilijnego stołu łączy delikatny makaron, kiszoną kapustę i aromatyczne… Read More
Masa makowa na święta – tradycyjny przepis
Mak to ja bym mogła jak kardamon – jeść cały rok. A makowiec jest w moim ścisłym TOP 3 ulubionych ciast. Na świątecznym stole jest OBOWIĄZKOWY. Podobnie jak kutia (ta… Read More
Puder z grzybów – naturalny skarb w Twojej diecie
Ale to, że zostanę grzybiarką, to się filozofom nie śniło. I okej, znam i zbieram tylko 3-4 rodzaje grzybów plus boczniaki w piwniczce, ale jeszcze kilka lat temu nawet to… Read More
Co robić w Zakopanem kiedy pada deszcz…
Pełny tytuł powinien brzmieć: Co robić w Zakopanem kiedy pada deszcz lub kiedy nie chcesz iść w góry. Albo nawet nie tyle nie chcesz, co robisz sobie od gór dzień,… Read More
Wegański Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem bez boczku
Ta tarta miała mi się nie udać. Albo inaczej: na pewnym etapie jej przygotowania byłam pewna, że nic z tego nie wyjdzie. Że będzie się rozpadać, rozłazić, że będzie niesmaczna.… Read More
Kiszone ziemniaki Hasselback
No to już jest istna dekadencja i rozpusta. Bo nie dość, że to są ziemniaki, co już same w sobie jest dobrem (ziemniaczana miłość na zawsze w mym sercu), to… Read More
Przepis na kimchi z buraków – fermentacja krok po kroku
O tym, że nie istnieje coś takiego jak jeden przepis na „prawdziwe kimchi” pisałam już we wpisie o pogi-kimchi. Bo odmian kimchi, czyli fermentowanych jest ogrom. A jednak kiedy ostatnio… Read More
Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków
Ale jak to? Kisisz ziemniaki? Z I E M N I A K I? To się da? A to zdrowie? Przecież nie można jeść surowych ziemniaków… Hold on! A kto… Read More
Pogi-kimchi – przepis na tradycyjne, koreańskie kimchi
Kimchi to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni koreańskiej. Ten fermentowany przysmak nie tylko zachwyca bogactwem smaku, ale również przynosi wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wspieranie układu trawiennego i wzmacnianie… Read More










