• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zupa grzybowa z pudrem z grzybów

by Sylwia
Leave a comment

Jesień to moja ulubiona pora roku w kuchni – te kolory, zapachy i smaki! Co jest dość dziwne, bo wiele lat temu w ogóle nie byłam jesieniarą. Ani grzybiarą. Jeszcze… Read More

Filed under Boże Narodzenie, grzyby, wegańskie, zupy

Łazanki z kapustą i grzybami – tradycyjny przepis na Wigilię

by Sylwia
Leave a comment
Tradycyjne polskie łazanki z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami to jedno z tych dań, które od razu przywołują we mnie miłe, świąteczne wspomnienia. Ten klasyk wigilijnego stołu łączy delikatny makaron, kiszoną kapustę i aromatyczne… Read More

Filed under Boże Narodzenie, kiszona kapusta, makaron, Uncategorized, wegańskie

Masa makowa na święta – tradycyjny przepis

by Sylwia
Leave a comment
Domowa masa makowa w misce, przygotowana do świątecznych wypieków, z dodatkiem rodzynek i orzechów"

Mak to ja bym mogła jak kardamon – jeść cały rok. A makowiec jest w moim ścisłym TOP 3 ulubionych ciast. Na świątecznym stole jest OBOWIĄZKOWY. Podobnie jak kutia (ta… Read More

Filed under Boże Narodzenie, domowe nie sklepowe, Przepisy

Puder z grzybów – naturalny skarb w Twojej diecie

by Sylwia
Leave a comment
Gotowy puder z grzybów przechowywany w szklanym słoiku

Ale to, że zostanę grzybiarką, to się filozofom nie śniło. I okej, znam i zbieram tylko 3-4 rodzaje grzybów plus boczniaki w piwniczce, ale jeszcze kilka lat temu nawet to… Read More

Filed under grzyby, Przepisy, Uncategorized

Co robić w Zakopanem kiedy pada deszcz…

by Sylwia
komentarze 2
kaplica-jaszczurowka-zakopane

Pełny tytuł powinien brzmieć: Co robić w Zakopanem kiedy pada deszcz lub kiedy nie chcesz iść w góry. Albo nawet nie tyle nie chcesz, co robisz sobie od gór dzień,… Read More

Filed under Podróże, Tatry, Zakopane

Wegański Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem bez boczku

by Sylwia
Leave a comment
wegański Quiche Lorraine

Ta tarta miała mi się nie udać. Albo inaczej: na pewnym etapie jej przygotowania byłam pewna, że nic z tego nie wyjdzie. Że będzie się rozpadać, rozłazić, że będzie niesmaczna.… Read More

Filed under cebula, ciecierzyca, jarmuż, Przepisy, szpinak, tarty, tofu, wegańskie

Kiszone ziemniaki Hasselback

by Sylwia
Leave a comment
kiszone ziemniaki hasselback

No to już jest istna dekadencja i rozpusta. Bo nie dość, że to są ziemniaki, co już same w sobie jest dobrem (ziemniaczana miłość na zawsze w mym sercu), to… Read More

Filed under bezglutenowe, kiszonki i fermentacje, obiad, Przepisy, wegańskie, ziemniaki

Przepis na kimchi z buraków – fermentacja krok po kroku

by Sylwia
Leave a comment
Kimchi z buraków

O tym, że nie istnieje coś takiego jak jeden przepis na „prawdziwe kimchi” pisałam już we wpisie o pogi-kimchi. Bo odmian kimchi, czyli fermentowanych jest ogrom. A jednak kiedy ostatnio… Read More

Filed under bezglutenowe, buraki, czosnek, dodatki do dań głównych, fit, kimchi, kiszonki i fermentacje, papryka, Przepisy, wegańskie

Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków

by Sylwia
Leave a comment
Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków

Ale jak to? Kisisz ziemniaki? Z I E M N I A K I? To się da? A to zdrowie? Przecież nie można jeść surowych ziemniaków… Hold on! A kto… Read More

Filed under buraki, Przepisy, sałatki, szpinak, wegańskie, zielona soczewica, ziemniaki

Pogi-kimchi – przepis na tradycyjne, koreańskie kimchi

by Sylwia
komentarzy 5
kimchi przepis

Kimchi to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni koreańskiej. Ten fermentowany przysmak nie tylko zachwyca bogactwem smaku, ale również przynosi wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wspieranie układu trawiennego i wzmacnianie… Read More

Filed under kapusta pekińska, kiszona kapusta, kiszonki i fermentacje, kuchnia azjatycka, Przepisy, wegańskie
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności