• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Białowieża – „Przystań na lato” i Miejsce Mocy

by Sylwia
Leave a comment

Białowieża to nie tylko ścisły rezerwat, żubry, pierogi z dziczyzną czy „marcinek” z pobliskiej Hajnówki. Ja z racji tego, że do Białowieży mam rzut beretem, odwiedzam ją dość często. Mam… Read More

Filed under Podlasie, Podróże

Hummus taki smaczny bo izraelski jak tylko potrafię

by Sylwia
Leave a comment

Jak zrobić kremowy, izraelski hummus? Oto kilka wskazówek

Filed under bezglutenowe, ciecierzyca, hummus, Izrael, Podróże kulinarne, Przepisy, przystawki, śniadanie, wegańskie
Tagged podróże

Owsianka malinowa z jeżynami

by Sylwia
comment 1

Jest w życiu kilka rzeczy, które nigdy nie zawodzą. Na mojej shortliście są m.in.: psy, reality o Kardadhiankach i owsianki w każdej postaci. A tych te ostatnie mogą mieć tysiące.… Read More

Filed under maliny, owsianka, płatki owsiane, Przepisy, śniadanie, wegańskie

Podlaska tołkanica – wersja zweganizowana, z cukinią

by Sylwia
Leave a comment

Już kiedyś pisałam o podlaskiej tołkanicy. Tyle, że było to w tym, bodajże dwuletnim, okresie, w którym wróciłam do jedzenia mięsa. Także dodatek z boczku w niczym mi nie przeszkadzał.… Read More

Filed under bezglutenowe, cebula, cukinia, kuchnia polska, obiad, Podlasie, Podróże kulinarne, Przepisy, wegańskie, ziemniaki

Kwiaty forsycji – 7 sposobów na ich wykorzystanie

by Sylwia
komentarze 3

To jest jedna z najbardziej fascynujących rzeczy w pogłębianiu przyjaźni z ziołami: rośliny, które mijałam obojętnie przez, nie bez przesady –kilkadziesiąt lat, nie widziałam w nich absolutnie nic ciekawego, okazują… Read More

Filed under ogród, rośliny jadalne, ziołolecznictwo

Herbata z pąków dzikiego bzu

by Sylwia
Leave a comment

First thing first, czyli zacznijmy od najważniejszego. Otóż jest specjalne miejsce w piekle dla osób, które bezmyślnie, egoistycznie i zachłannie eksploatują Naturę. Nie tylko w makro, ale i mikro skali.… Read More

Filed under bez, napoje i drinki, ziołolecznictwo

Wegański beet bourguignon z suszonymi boczniakami

by Sylwia
Leave a comment

Zanim przejdę do przepisu na wegański beet bourguignon z suszonymi boczniakami, to chwilę powspominam. Zakładam, ze raczej nikt, albo minimalna liczba osób czytających te słowa pamięta początki mojego blogowania. Otóż… Read More

Filed under bezglutenowe, boczniaki, buraki, kuchnia francuska, obiad, Przepisy, soczewica, wegańskie, zielona soczewica
Tagged podróże

Co robić w domu w czasie kwarantanny, czyli jak nie zmarnować czasu?

by Sylwia
Leave a comment

Świat musiał stanąć w obliczu pandemii, aby Koperek znowu naskrobał coś na swoim przymarłym już blogu. Nie jest to próba jego resuscytacji, ale mój własny sposób na to, aby w… Read More

Filed under Lajfstajl, topki

Sałatka z płatkami nasturcji i chabra bławatka

by Sylwia
Leave a comment

Jak to mówią moi znajomi: „gdy dieta roślinna wjedzie za mocno…”. No można sobie heheszkować, why not. Ale ja lubię to, że dzięki temu, że oprócz cukinii, ogórków, pomidorów, groszku,… Read More

Filed under jadalne kwiaty, Przepisy, rośliny jadalne, sałatki, wegańskie

Noc Kupały w Dubiczach Cerkiewnych

by Sylwia
Leave a comment

Przy okazji faszerowanych kwiatów cukinii napisałam o mojej quazi przeprowadzce na wieś. Jako, że to dość świeży, tegoroczny temat, to nie miałam jeszcze okazji, aby zasmakować w wiejskim folklorze, ale… Read More

Filed under Podlasie, Podróże
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności