Białowieża to nie tylko ścisły rezerwat, żubry, pierogi z dziczyzną czy „marcinek” z pobliskiej Hajnówki. Ja z racji tego, że do Białowieży mam rzut beretem, odwiedzam ją dość często. Mam… Read More
Hummus taki smaczny bo izraelski jak tylko potrafię
Jak zrobić kremowy, izraelski hummus? Oto kilka wskazówek
Owsianka malinowa z jeżynami
Jest w życiu kilka rzeczy, które nigdy nie zawodzą. Na mojej shortliście są m.in.: psy, reality o Kardadhiankach i owsianki w każdej postaci. A tych te ostatnie mogą mieć tysiące.… Read More
Podlaska tołkanica – wersja zweganizowana, z cukinią
Już kiedyś pisałam o podlaskiej tołkanicy. Tyle, że było to w tym, bodajże dwuletnim, okresie, w którym wróciłam do jedzenia mięsa. Także dodatek z boczku w niczym mi nie przeszkadzał.… Read More
Kwiaty forsycji – 7 sposobów na ich wykorzystanie
To jest jedna z najbardziej fascynujących rzeczy w pogłębianiu przyjaźni z ziołami: rośliny, które mijałam obojętnie przez, nie bez przesady –kilkadziesiąt lat, nie widziałam w nich absolutnie nic ciekawego, okazują… Read More
Herbata z pąków dzikiego bzu
First thing first, czyli zacznijmy od najważniejszego. Otóż jest specjalne miejsce w piekle dla osób, które bezmyślnie, egoistycznie i zachłannie eksploatują Naturę. Nie tylko w makro, ale i mikro skali.… Read More
Wegański beet bourguignon z suszonymi boczniakami
Zanim przejdę do przepisu na wegański beet bourguignon z suszonymi boczniakami, to chwilę powspominam. Zakładam, ze raczej nikt, albo minimalna liczba osób czytających te słowa pamięta początki mojego blogowania. Otóż… Read More
Co robić w domu w czasie kwarantanny, czyli jak nie zmarnować czasu?
Świat musiał stanąć w obliczu pandemii, aby Koperek znowu naskrobał coś na swoim przymarłym już blogu. Nie jest to próba jego resuscytacji, ale mój własny sposób na to, aby w… Read More
Sałatka z płatkami nasturcji i chabra bławatka
Jak to mówią moi znajomi: „gdy dieta roślinna wjedzie za mocno…”. No można sobie heheszkować, why not. Ale ja lubię to, że dzięki temu, że oprócz cukinii, ogórków, pomidorów, groszku,… Read More
Noc Kupały w Dubiczach Cerkiewnych
Przy okazji faszerowanych kwiatów cukinii napisałam o mojej quazi przeprowadzce na wieś. Jako, że to dość świeży, tegoroczny temat, to nie miałam jeszcze okazji, aby zasmakować w wiejskim folklorze, ale… Read More










