• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Meksykańskie ogórki w słoiku

by Sylwia
Leave a comment

Kolejna porcja przetworów na zimę – moje ulubione ogórki meksykańskie w zalewie o obłędnym zapachu i smaku. Meksykańskie ogórki w słoiku – składniki: – 4 kg. ogórków – 8 łyżek… Read More

Filed under ogórki, papryka chili, Przepisy, przetwory, Uncategorized

Fasolka szparagowa z sosem musztardowym na ciepło

by Sylwia
Leave a comment

Fasolka szparagowa z sosem musztardowym – składniki: – fasolka szparagowa – ulubiona musztarda – kremówka – kostka bulionu warzywnego – mąka Fasolka szparagowa z sosem musztardowym – przygotowanie: Fasolkę gotujemy… Read More

Filed under fasolka szparagowa, kuchnia polska, obiad, Przepisy, sosy, tanie gotowanie, Uncategorized

Jabłka prażone do szarlotki… i nie tylko

by Sylwia
Leave a comment

Chociaż robienie przetworów wymaga dużo pracy, mają one swój plus. Jesienią czy zimą wystarczy zejść do spiżarni czy piwnicy po wybrany słoik, w którym zamknięte jest lato. Dziś przepis na… Read More

Filed under jabłka, Przepisy, przystawki, słodkości, Uncategorized

Jajka w bułce, jajka w dziurce

by Sylwia
Leave a comment

Świetny pomysł na smaczne, bardzo szybkie i nietypowe śniadanie. Mój siostrzeniec niejadek, który generalnie żyje powietrzem, a jedzenie uważa za bardzo nieprzyjemną czynność, prosił o dokładkę takich bułek. Składniki: –… Read More

Filed under jajka, kolacja, Przepisy, śniadanie, Uncategorized

Pyszne spaghetti z sosem z porów

by Sylwia
Leave a comment

Nie spodziewałam się, że  ten sos może być aż tak dobry. Zrobiłam go na rodzinny, niedzielny obiad i o dziwo, co się rzadko zdarza, smakował każdemu. Także polecam. Składniki: –… Read More

Filed under kuchnia włoska, makaron, obiad, Przepisy, tanie gotowanie, Uncategorized

Ziemniaczane purée ze szpinakiem

by Sylwia
Leave a comment

Uwielbiam purée, naprawdę, mogłabym je jeść codziennie. Najbardziej lubię wersję „naturalną”, bez dodatków, ale fajnym urozmaiceniem jest coś, co robi czasem moja mama, czyli dodanie szpinaku. Składniki: – kilogram ziemniaków… Read More

Filed under kuchnia francuska, obiad, Przepisy, szpinak, Uncategorized, ziemniaki

Kurczak pieczony w tymianku i białym winie

by Sylwia
Leave a comment

Kurczak pieczony w tymianku i białym winie – składniki: – 1,5 kg. części kurczaka, ja wybrałam skrzydełka i kilka udek – świeży tymianek – pół szklanki białego, półwytrawnego wina –… Read More

Filed under białe wino, drób, kuchnia francuska, kurczak, obiad, Przepisy, Uncategorized

Spaghetti z krewetkami

by Sylwia
Leave a comment

Spaghetti z krewetkami – składniki: – krewetki koktajlowe – makaron – 2 ząbki czosnku – papryka – zielone oliwki  – sól i pieprz – chilli w proszku – oliwa Spaghetti… Read More

Filed under krewetki, kuchnia włoska, makaron, obiad, Przepisy, Uncategorized

Smaki Miłosza – kasza gryczana z Kradnogrudy

by Sylwia
Leave a comment

30 czerwca byłam w Krasnogrudzie, gdzie w odremontowanym dworku, który należał przed wojną do matki Czesława Miłosza, otwarto Międzynarodowe Centrum Dialogu. Fantastyczna sprawa, ale mimo wszystko nie o niej chcę… Read More

Filed under kasza gryczana, kuchnia polska, obiad, Przepisy, Uncategorized

Omlet z kiełbasą i warzywami

by Sylwia
Leave a comment

Omlet z kiełbasą i warzywami – składniki: – 8 jajek – czerwona papryka – szczypiorek – 2 pomidory – dowolna kiełbasa lub szynka – sól i pieprz – czosnek –… Read More

Filed under bezglutenowe, jajka, kolacja, kuchnia polska, Przepisy, śniadanie, Uncategorized
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności