• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Lemon curd – krem do wypieków

by Sylwia
Leave a comment

Zawsze wydawało mi się, że zrobienie czegoś takiego jak lemon curd, musi być bardzo skomplikowane. Okazuje się, że nie jest. Lemon curd zrobiłam z myślą o cytrynowych cupcakes, na które… Read More

Filed under cytryna, jajka, Przepisy, słodkości, sosy, Uncategorized

Keczup domowej roboty

by Sylwia
Leave a comment

Taki keczup jest pracochłonny, ale przede wszystkim zdrowy: nie zawiera konserwantów, ani żadnych aromatów „identycznych z naturalnym” 😉 To 100% pomidorów. Keczup domowej roboty – składniki: – 5 kg pomidorów… Read More

Filed under bezglutenowe, domowe nie sklepowe, pomidory, Przepisy, przetwory, Uncategorized, wegańskie

Tarta czekoladowa z winogronami

by Sylwia
Leave a comment

Tarta czekoladowa z winogronami – składniki: – duże opakowanie budyniu czekoladowego (lub 2 małe) – opakowanie ciasta francuskiego – mleko – 200 g. ciemnych winogron – 1. op. bitej śmietany… Read More

Filed under ciasto francuskie, kuchnia francuska, Przepisy, słodkości, tarty, Uncategorized, winogrona

Cukinia w sosie serowym

by Sylwia
Leave a comment

Pyszna!! Naprawdę pyszna propozycja nie niedzielny obiad. Nie wiem czy to zasługa serka topionego, warzyw, przypraw czy wszystkiego, ale jem aż uszy mi się trzęsą. Cukinia w sosie serowym –… Read More

Filed under cukinia, obiad, Przepisy, tanie gotowanie, Uncategorized, wegetariańskie

Babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową

by Sylwia
Leave a comment

Pyszne babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową, na które inspirację znalazłam na stronie www.zwegowani.pl Babeczki bananowo-cynamonowe – składniki: ciasto – 5 pokrojonych bananów – 2 szklanki mąki tortowej – ¾ szklanki… Read More

Filed under babeczki, banany, cynamon, karmel, Przepisy, słodkości, Uncategorized

Naleśniki z pieczarkami i serem

by Sylwia
Leave a comment

Niespecjalnie mam w tym tygodniu czas na kilkugodzinne gotowanie dań wielogarnkowych, więc korzystam z tego, co mam pod ręką i staram się stosunkowo szybko przerobić to na coś smacznego. Stąd… Read More

Filed under grzyby, naleśniki, obiad, pieczarki, Przepisy, tanie gotowanie, Uncategorized, wegetariańskie

Tarta jabłkowa z kremem budyniowym

by Sylwia
Leave a comment

Coś mi nie wyszło. I nie mam tylko na myśli tego koślawego zdjęcia. Zawsze jak widziałam w sklepach tarty jabłkowe, to one się tak ładnie „błyszczały”. A moje jabłka są… Read More

Filed under jabłka, kuchnia francuska, Przepisy, słodkości, tarty, Uncategorized

Naleśniki z brokułami i fetą

by Sylwia
Leave a comment

Naleśniki z brokułami i fetą – składniki: ciasto na naleśniki – 250 ml mleka – jajko – łyżka oleju – 10 dag mąki pszennej – szczypta soli – pół łyżeczki sody… Read More

Filed under brokuły, naleśniki, obiad, Przepisy, ser feta, tanie gotowanie, Uncategorized, wegetariańskie

Ogórki z kurkumą

by Sylwia
Leave a comment

Ogórki z kurkumą – składniki: – 5 kg. ogórków – 6 szkl. wody – 1 łyżeczka gorczycy – kilka liści selera – 1 szkl. octu – 400 g. cukru – 1… Read More

Filed under ogórki, Przepisy, przetwory, Uncategorized

Tradycyjna zupa z dyni

by Sylwia
Leave a comment

Taką zupę robiła mi mama, gdy byłam mała, co było tak dawno, że już prawie zapomniałam. Za to zacierki jadłam w wielu innych zupach i je uwielbiam. Natomiast pierwszy raz… Read More

Filed under dynia, Przepisy, sezonowe, tanie gotowanie, Uncategorized, wegetariańskie, zupy
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności