Zawsze wydawało mi się, że zrobienie czegoś takiego jak lemon curd, musi być bardzo skomplikowane. Okazuje się, że nie jest. Lemon curd zrobiłam z myślą o cytrynowych cupcakes, na które… Read More
Keczup domowej roboty
Taki keczup jest pracochłonny, ale przede wszystkim zdrowy: nie zawiera konserwantów, ani żadnych aromatów „identycznych z naturalnym” 😉 To 100% pomidorów. Keczup domowej roboty – składniki: – 5 kg pomidorów… Read More
Tarta czekoladowa z winogronami
Tarta czekoladowa z winogronami – składniki: – duże opakowanie budyniu czekoladowego (lub 2 małe) – opakowanie ciasta francuskiego – mleko – 200 g. ciemnych winogron – 1. op. bitej śmietany… Read More
Cukinia w sosie serowym
Pyszna!! Naprawdę pyszna propozycja nie niedzielny obiad. Nie wiem czy to zasługa serka topionego, warzyw, przypraw czy wszystkiego, ale jem aż uszy mi się trzęsą. Cukinia w sosie serowym –… Read More
Babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową
Pyszne babeczki bananowo-cynamonowe z polewą karmelową, na które inspirację znalazłam na stronie www.zwegowani.pl Babeczki bananowo-cynamonowe – składniki: ciasto – 5 pokrojonych bananów – 2 szklanki mąki tortowej – ¾ szklanki… Read More
Naleśniki z pieczarkami i serem
Niespecjalnie mam w tym tygodniu czas na kilkugodzinne gotowanie dań wielogarnkowych, więc korzystam z tego, co mam pod ręką i staram się stosunkowo szybko przerobić to na coś smacznego. Stąd… Read More
Tarta jabłkowa z kremem budyniowym
Coś mi nie wyszło. I nie mam tylko na myśli tego koślawego zdjęcia. Zawsze jak widziałam w sklepach tarty jabłkowe, to one się tak ładnie „błyszczały”. A moje jabłka są… Read More
Naleśniki z brokułami i fetą
Naleśniki z brokułami i fetą – składniki: ciasto na naleśniki – 250 ml mleka – jajko – łyżka oleju – 10 dag mąki pszennej – szczypta soli – pół łyżeczki sody… Read More
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą – składniki: – 5 kg. ogórków – 6 szkl. wody – 1 łyżeczka gorczycy – kilka liści selera – 1 szkl. octu – 400 g. cukru – 1… Read More
Tradycyjna zupa z dyni
Taką zupę robiła mi mama, gdy byłam mała, co było tak dawno, że już prawie zapomniałam. Za to zacierki jadłam w wielu innych zupach i je uwielbiam. Natomiast pierwszy raz… Read More