• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Śledź w sosie chrzanowym z rodzynkami

by Sylwia
komentarze 2

Może i nie pachną dobrze – mówili. Ale smakują wyśmienicie – mówili. Był rok ’99. Szwecja. Obóz skautowy. Dowiedzieliśmy się, że mamy iść na jakąś specjalną kolację. Surströmming jako danie… Read More

Filed under Boże Narodzenie, imprezy, kuchnia polska, Przepisy, przystawki, rodzynki, ryby, śledzie

Dziczyzna – łopatka z dzika w warzywach

by Sylwia
comment 1

Bardzo bym chciała nawiązać do obecnej sytuacji w kraju. To, co się dzieje jest dla mnie bardzo niepokojące. Przykre zwłaszcza, a może przede wszystkim dlatego, że zbliżają się święta. Myślę,… Read More

Filed under 2XME, bezglutenowe, Boże Narodzenie, brokuły, dziczyzna, dzik, kuchnia polska, obiad, papryka, Przepisy

Papanasi – rumuński deser (niebo na talerzu)

by Sylwia
Leave a comment

Papapnasi (czyt. papanasz) – pierwsze rumuńskie słowo, które nauczyłam się wymawiać bez większych problemów. Wymowy nazwy miejscowości Sighisoara nie mogłam zapamiętać przez kilka dni. Dziś wydaje mi się zupełnie prosta.… Read More

Filed under Podróże kulinarne, rumunia, słodkości

Kuchnia tatarska w Kruszynianach – Tatarska Jurta

by Sylwia
komentarze 3

Z jedzeniem jest podobnie jak z ubieraniem się. Ciuchy można zakładać na siebie z wyłącznie zdroworozsądkowych i praktycznych względów: po to, aby zakryć się przed wzrokiem innych osób i (lub)… Read More

Filed under kuchnia tatarska, Podróże kulinarne

Sałatka z komosą ryżową, burakiem, awokado i jajkiem w koszulce

by Sylwia
komentarze 2

Nie umiem gotować jajek w koszulkach. Mam na myśli gotowanie ich w taki… bajerancki sposób, który dla większości ogarniętych ludzi jest czymś zupełnie normalnym. Bo przecież tradycyjnie jajka w koszulce… Read More

Filed under 2XME, awokado, buraki, jajka, komosa ryżowa, pomidory, Przepisy, Uncategorized

Szlak na Kasprowy Wierch przez Dolinę Jaworzynki

by Sylwia
komentarze 2

To nie był słoneczny dzień. Ale cudowny na wyjście w góry. Fajne chmury, które robiły klimat, ale nie odbierały widoków. Słońce nie paliło niemiłosiernie w głowę, bo go nie było.… Read More

Filed under góry, Podróże, Tatry
Tagged podróże

Pieczone kasztany

by Sylwia
Leave a comment

„W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle” – „Zuzanna lubi je tylko jesienią”. A Sylwia (czyli ja – jeśli Drogi Czytający tego nie wiesz, a nie wiedzieć możesz) jadła… Read More

Filed under bezglutenowe, kasztany, kuchnia francuska, Przepisy, przystawki

Pikantna pasta kanapkowa z brukselki

by Sylwia
komentarzy 5

Słuchając opowieści znajomych mam wrażenie, że brukselka straumatyzowała przynajmniej połowę mojego pokolenia. Złamała część dzieciństwa. Reszta, jeśli nie ma dramatycznych, związanych z brukselką wspomnień z przedszkola, to wypowiada się o… Read More

Filed under bezglutenowe, brukselka, coś do chleba, papryka chili, Przepisy, Uncategorized, wegetariańskie

Zakopane – śladem Witkacego i jego rodziny

by Sylwia
Leave a comment
Zakopane śladami Witkacego

Pełna nazwa tego wpisu powinna brzmieć: „Co robić w Tatrach, kiedy pada deszcz, czyli Zakopane śladem Witkacego i jego rodziny”. Zawsze, gdy jadę w góry mam nadzieję, że pogoda będzie… Chciałam… Read More

Filed under góry, Podróże, Tatry, Zakopane
Tagged podróże

Spaghetti bolognese – bezmięsne, wegetariańskie

by Sylwia
komentarze 3

W trzy sekundy wymienię przynajmniej pięcioro moich znajomych, którzy zobaczywszy przepis na BEZMIĘSNY sos bolognese, będą chcieli wykasować mój numer telefonu, przeklną i/lub zarzucą mowę nienawiści. Nie idźcie tą drogą,… Read More

Filed under 2XME, kuchnia włoska, makaron, papryka wędzona, parmezan, pomidory, Przepisy, spaghetti, tofu, wegetariańskie
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności