Dobre to! Dobreeee! Lubię, mimo, że w tajskiej kuchni wybieram zazwyczaj potrawy ostre. A pad thai ostry nie jest. No może gdzieś z tyłu, delikatnie. Ale najważniejsze smaki to słodki,… Read More
Budapeszt w 36 godzin – ceny, noclegi, ciekawe miejsca stolicy Węgier
Tytuł tego wpisu wymaga pewnego uściślenia. Oprócz wielu ciekawych miejsc, które w Budapeszcie naprawdę warto zobaczyć, jest też kilka „meehh”, czyli średnio atrakcyjnych lub takie, które mimo poleceń wielu osób,… Read More
Ruin pubs – to, co w Budapeszcie lubię najbardziej
No ok, może nie do końca jest tak, że w Budapeszcie najbardziej lubię ruin pubs, bo na pierwszym miejscu są same ulice po stronie Pesztu – ich architektura, atmosfera, ludzie.… Read More
Zielony koktajl – smothie z jarmużu z jabłkiem i selerem naciowym
Awwwww…. jutro mija pięć lat, od kiedy założyłam bloga. Mój blogasek taki dorosły. Specjalnie z tej okazji sprawiłam sobie prezent w postaci zdrowego koktajlu ze jarmużu, jabłka, selera naciowego i… Read More
Wiejski dip z serem cheddar
W czasach, gdy nie potrafiłam gotować, ale tak naprawdę nie potrafiłam i najbardziej wyrafinowanym daniem, jakie przygotowałam była zupka Vifon „coś tam w pięciu smakach”, uważałam, że są dwa rodzaje… Read More
Domowy schab pieczony – pomidorowo-paprykowy
Gdybym była NORMALNĄ blogerką kulinarną, z pewnością już na wstępie sypnęłabym całą garścią mądrych rad na temat tego, jak zrobić domowy schab pieczony. Ale prawdopodobnie doszło u mnie do spożywczego… Read More
Pascha wielkanocna robiona na ciepło
Wesołych Świąąąąąt! Pozwólcie, że od razu podejmę jeden z tematów najczęściej poruszanych przy świątecznym stole. Nie, nie będzie to polityka, ale też na „p”. Pogoda. Jak dziś pięknie! Na wskroś… Read More
Wegański obiad – kapusta bok choy z ciecierzycą i makaronem
Czy mam przygotowaną przynajmniej JEDNĄ potrawę na święta? Nieeeeee. Ugotowane chociażby jedno jajko? A skąąąąd. Czy jem jakieś a’la azjatyckie żarcie, które jem, przez pół dnia oglądając amerykańskie seriale? Aha!… Read More
Zupa krem ziemniaczano-porowa z łososiem i oliwą truflową
Dziś zupa z oliwą truflową… ale spoko, bez niej też może być, jak nie masz. A zamiast łososia równie dobrze można podać np. podsmażony, cienki plasterek boczku, modnie teraz nazywany… Read More
Aroniówka – nalewka z aronii, liści winogron i wiśni
Lubicie sobie chlapnąć. Przyznajcie się. Ja nie oceniam. Serio. „Niech pierwszy rzuci kamień…”. Ale to, że wśród trzech najpopularniejszych na moim blogu przepisów są aż dwie nalewki (z aronii i… Read More










