• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Babka ziemniaczana z sosem grzybowym

by Sylwia
Leave a comment

Każdy, kto zna mnie choć trochę wie, jak bardzo kocham babkę ziemniaczaną 🙂 To potrawa rodem z mojego regionu i nie wiem, czy pod taką postacią znana jest w innych… Read More

Filed under grzyby, kuchnia polska, obiad, Przepisy, sosy, tanie gotowanie, Uncategorized, ziemniaki

Blok czekoladowy z dzieciństwa

by Sylwia
Leave a comment

Blok czekoladowy to jeden z najlepszych, obok kolorowego sernika, chatki baby jagi, parzaków i chleba z wodą i cukrem :), kulinarnych rarytasów mojego dzieciństwa. Bardzo ważne jest, aby do jego przygotowywania użyć… Read More

Filed under kakao, mleko w proszku, Przepisy, słodkości, smaki dzieciństwa, Uncategorized

Pomidory faszerowane jajecznicą z łososiem

by Sylwia
Leave a comment

Takie pomidory to prosty przepis na jedną z przystawek lub kolację. Lubię faszerowane (nadziewane) dania pod prawie każdą postacią. Przepis pochodzi z książki „Gotowanie jest proste” Grzegorza Ostrowskiego. Składniki: –… Read More

Filed under jajka, łosoś, pomidory, Przepisy, przystawki, ryby, śniadanie, Uncategorized

Szaszłyki z polędwicy tuńczyka

by Sylwia
Leave a comment

Przepis na te szaszłyki znalazłam w zeszłotygodniowej gazetce z Biedronki. I w większości wykonałam go z kupionych tam produktów (tuńczyk – 9,90 zł, pomidorki ok. 7 zł. i suszony tymianek… Read More

Filed under kuchnia polska, obiad, piknik, pomidory, Przepisy, ryby, szaszłyki, tuńczyk, Uncategorized

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

by Sylwia
komentarzy 8

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście, to jedno z moich popisowych dań. Przygotowuję ją często, gdy na przykład przychodzą do mnie gości. Mięso jest miękkie, soczyste, a do tego lubię jego… Read More

Filed under imprezy, karkówka, kiszona kapusta, kuchnia polska, obiad, Przepisy, tanie gotowanie, Uncategorized, wieprzowina

Jabłka pieczone w cieście waniliowym

by Sylwia
Leave a comment

Składniki: – 1 margaryna – 6-7 słodkich jabłek – 300g serka homogenizowanego waniliowego – 3,5 szkl. mąki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 łyżeczki cukru waniliowego – cynamon… Read More

Filed under jabłka, konfitura różana, Przepisy, serek homogenizowany, słodkości, Uncategorized

Ryba po grecku – smak Wigilii

by Sylwia
Leave a comment

Grecy nie mają pojęcia o istnieniu takiej ryby. Kiedyś zapytałam o nią rodowitego Greka, który zrobił wielkie oczy, wzruszył ramionami i pokiwał ze zdumieniem głową. Ja rybę po grecku uwielbiam,… Read More

Filed under Boże Narodzenie, imprezy, kuchnia polska, mintaj, Przepisy, ryby, Uncategorized

Sałatka z porem i papryką

by Sylwia
Leave a comment

Składniki: – 1 duży por – 1 papryka – 3 jajka ugotowane na twardo – 3 ogórki kiszone – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki gęstego jogurtu – 2 łyżki… Read More

Filed under imprezy, jajka, ogórki kiszone, papryka, por, Przepisy, sałatki, Uncategorized

Włoski sorbet cytrynowy

by Sylwia
comment 1

Jedną z najlepszych rzeczy, których można spróbować we Włoszech są lody. Te nasze „włoskie” sprzedawane w różnych budkach, w parkach i przy dworcach to nic, w porównaniu do tego, jak… Read More

Filed under bezglutenowe, cytryna, imprezy, kuchnia włoska, lody, Przepisy, Uncategorized

Straciatella – błyskawiczna, włoska zupa

by Sylwia
komentarze 2

Do tej pory słysząc słowo straciatella, myślałam o pysznych deserach, lodach, czekoladzie, czy innych włoskich pysznościach. Do czasu, aż dowiedziałam się o istnieniu  zupy o tej samej, wdzięcznej nazwie. Robi… Read More

Filed under jajka, kuchnia włoska, parmezan, Przepisy, sery, Uncategorized, zupy
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności