Pierwszy raz zrobiłam takie jajka i bardzo spodobał mi się ich smak, ciekawe i smaczne połączenie wyrazistego chrzanu i delikatnego sera. Składniki: – 6 jajek – chrzan – szczypiorek –… Read More
Smażony, panierowany camembert z żurawiną
To jedna z moich ulubionych francuskich przystawek. Nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że łatwo ją przygotować 🙂 Taki camembert może być głównym składnikiem sałatki lub zjedzony… Read More
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Jeżeli mi – osobie, która nie je mięsa, udało się to danie przyrządzić i to tak, że goście się nim zajadali, to znaczy, że każdy może je zrobić. Zresztą jest… Read More
Fasolowa po toskańsku
Wiejska, włoska zupa. Smaczna i dietetyczna. Jej porcja zawiera zaledwie niecałe 2 gramy tłuszczu. Naprawdę trudno w niej coś zepsuć. Radzę tylko uważać przy dolewaniu wywaru. Ja robiąc ją za… Read More
Zabajone z zapiekanymi owocami
Zabajone (zabaglione) jest tradycyjnym weneckim deserem, który obecnie przygotowuje się z bitej śmietany, cukru i słodkiego likieru. Ja jednak polecam wykonanie go wg tradycyjnego przepisu. Dla urozmaicenia można dodać różne,… Read More
Nalewka z aronii cioci Heli
Ach, nie doceniałam aronii… ale do czasu. Bo lubię nalewki. Są smaczne i rozgrzewają. Oraz są smaczne. I rozgrzewają. Najlepsze nalewki robią ludzie mieszkający na wsi lub w malutkich miasteczkach.… Read More
Domowy żurek na zakwasie
Ostatnio myślę o nim codziennie. Przez cały dzień. Zaczynam już o poranku. Jak tylko się zbudzę, zaczynam tęsknić za jego ciepłem i zapachem. Nigdy nie mam go dość. Nigdy mi… Read More
Łazanki z kapustą i grzybami
Pierwszy raz o łazankach „usłyszałam” mając 7 lat. W jednej z moich wówczas ulubionych książek – „Dziennik pierwszoklasistki”, główna bohaterka zajadała się nimi co wieczór. Z tego co pamiętam książka… Read More
Deser tiramisu z bananami
To nie jest lekki deser, ale jak najbardziej odpowiedni na dłuuugie, zimne jesienne wieczory. Jest dobry sam w sobie, ale ja urozmaiciłam go bananami. Składniki: – 3 żółtka – 250… Read More
Domowy paprykarz z makreli
Nie ufam rzeczom w proszku, herbatom w torebkach i zmielonemu jedzeniu w puszkach. Człowiek nigdy nie wie, co tak naprawdę jest w środku. Tak samo jeśli chodzi o paprykarz –… Read More










