• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Jajka faszerowane chrzanem i serem

by Sylwia
Leave a comment

Pierwszy raz zrobiłam takie jajka i bardzo spodobał mi się ich smak, ciekawe i smaczne połączenie wyrazistego chrzanu i delikatnego sera. Składniki: – 6 jajek – chrzan – szczypiorek –… Read More

Filed under chrzan, imprezy, jajka, kuchnia polska, Przepisy, przystawki, ser żółty, sery, Uncategorized, Wielkanoc

Smażony, panierowany camembert z żurawiną

by Sylwia
Leave a comment

To jedna z moich ulubionych francuskich przystawek. Nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że łatwo ją przygotować 🙂 Taki camembert może być głównym składnikiem sałatki lub zjedzony… Read More

Filed under camembert, imprezy, kuchnia francuska, Przepisy, przystawki, sery, Uncategorized

Biała kiełbasa pieczona w piwie

by Sylwia
Leave a comment

Jeżeli mi – osobie, która nie je mięsa, udało się to danie przyrządzić i to tak, że goście się nim zajadali, to znaczy, że każdy może je zrobić. Zresztą jest… Read More

Filed under boczek, imprezy, kiełbasa, kuchnia polska, piwo, Przepisy, Uncategorized, Wielkanoc

Fasolowa po toskańsku

by Sylwia
Leave a comment

Wiejska, włoska zupa. Smaczna i dietetyczna. Jej porcja zawiera zaledwie niecałe 2 gramy tłuszczu. Naprawdę trudno w niej coś zepsuć. Radzę tylko uważać przy dolewaniu wywaru. Ja robiąc ją za… Read More

Filed under czerwona fasola, fasole, imprezy, kuchnia włoska, pomidory, Przepisy, Uncategorized, zupy

Zabajone z zapiekanymi owocami

by Sylwia
Leave a comment

Zabajone (zabaglione) jest tradycyjnym weneckim deserem, który obecnie przygotowuje się z bitej śmietany, cukru i słodkiego likieru. Ja jednak polecam wykonanie go wg tradycyjnego przepisu. Dla urozmaicenia można dodać różne,… Read More

Filed under banany, czerwone wino, imprezy, jajka, kuchnia włoska, miód, Przepisy, słodkości, Uncategorized, wino

Nalewka z aronii cioci Heli

by Sylwia
komentarze 3

Ach, nie doceniałam aronii… ale do czasu.  Bo lubię nalewki. Są smaczne i rozgrzewają. Oraz są smaczne. I rozgrzewają. Najlepsze nalewki robią ludzie mieszkający na wsi lub w malutkich miasteczkach.… Read More

Filed under alkohol, aronia, imprezy, nalewki i likiery, napoje i drinki, Przepisy, Uncategorized

Domowy żurek na zakwasie

by Sylwia
Leave a comment

Ostatnio myślę o nim codziennie. Przez cały dzień. Zaczynam już o poranku. Jak tylko się zbudzę, zaczynam tęsknić za jego ciepłem i zapachem. Nigdy nie mam go dość. Nigdy mi… Read More

Filed under kuchnia polska, Przepisy, tanie gotowanie, Uncategorized, Wielkanoc, zupy

Łazanki z kapustą i grzybami

by Sylwia
Leave a comment

Pierwszy raz o łazankach „usłyszałam” mając 7 lat. W jednej z moich wówczas ulubionych książek – „Dziennik pierwszoklasistki”, główna bohaterka zajadała się nimi co wieczór. Z tego co pamiętam książka… Read More

Filed under Boże Narodzenie, grzyby, kapusta, kiszona kapusta, kuchnia polska, makaron, Przepisy, tanie gotowanie, Uncategorized

Deser tiramisu z bananami

by Sylwia
komentarzy 6

To nie jest lekki deser, ale jak najbardziej odpowiedni na dłuuugie, zimne jesienne wieczory. Jest dobry sam w sobie, ale ja urozmaiciłam go bananami. Składniki: – 3 żółtka – 250… Read More

Filed under alkohol, banany, imprezy, kawa, kuchnia włoska, mascarpone, Przepisy, sery, słodkości, Uncategorized

Domowy paprykarz z makreli

by Sylwia
komentarze 4

Nie ufam rzeczom w proszku, herbatom w torebkach i zmielonemu jedzeniu w puszkach. Człowiek nigdy nie wie, co tak naprawdę jest w środku. Tak samo jeśli chodzi o paprykarz –… Read More

Filed under coś do chleba, domowe nie sklepowe, kuchnia polska, makrela, Przepisy, ryby, ryż, tanie gotowanie, Uncategorized
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności