• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze

Jedzenie, natura, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Makaron pipe z łososiem w sosie serowo-szpinakowym

by Sylwia
Leave a comment

Pipe, czyli „kolanka”. W makaronach (oprócz smaku) uwielbiam to, że mają takie cudne nazwy. Włoski w ogóle jest pięknym językiem, a tu dodatkowo można zrobić najprostsze makaronowe danie, użyć włoskiej… Read More

Filed under imprezy, kuchnia włoska, łosoś, makaron, obiad, Przepisy, ser pleśniowy, sery, szpinak, Uncategorized

Pulpety papryczaki

by Sylwia
Leave a comment

Takie pulpety smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego są dość tanie, gdyż koszt przygotowania porcji dla jednej osoby to około 4 zł., a z podanych… Read More

Filed under kuchnia polska, obiad, papryka, Przepisy, pulpety, tanie gotowanie, Uncategorized, wieprzowina

Sos paprykowo-pomidorowy

by Sylwia
Leave a comment

Sos, który ma wiele zastosowań, ale ja najczęściej używam go do makaronu. Zawszę robię więcej i przechowuję go w słoikach. Jeśli chcę, aby był bardziej wytrawny, przed wymieszaniem z makaronem… Read More

Filed under ananas, kukurydza, papryka, pomidory, Przepisy, przetwory, sosy, Uncategorized

Syrop z buraka na kaszel i chrypę

by Sylwia
komentarzy 7

Buraki uwielbiam chyba od zawsze, w sałatce na zimno z cebulą, ale chyba jeszcze bardziej zasmażane…mhhhh… Ale pokochałam je jeszcze bardziej, gdy dowiedziałam się, jakie to warzywo ma moc. Można… Read More

Filed under buraki, domowe nie sklepowe, Przepisy, syropy dla zdrowia, Uncategorized, zdrowie

Kompot wiśniowy

by Sylwia
Leave a comment

Składniki: – 2 kg. wiśni – 0.5 kg. cukru – 2.5 litra wody – 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie: Wiśnie myjemy i drylujemy. Gotujemy wodę, do której dodajemy cukier i… Read More

Filed under kompot, kuchnia polska, napoje i drinki, Przepisy, Uncategorized, wiśnie

Chłodnik ogórkowo – arbuzowy

by Sylwia
Leave a comment

Składniki: – 300 g arbuza – 2-3 duże ogórki – jogurt naturalny – 1,5 łyżki soku z cytryny – otarta skórka z 1/2 cytryny – 20 listków natki pietruszki +… Read More

Filed under arbuz, bezglutenowe, dla ochłody chłodniki, ogórki, Przepisy, Uncategorized

Cannelloni faszerowane szpinakiem

by Sylwia
Leave a comment

Uwielbiam makaron – dosłownie pod każdą postacią. I mało mnie obchodzi, kiedy ktoś mówi, że jest tuczący. A co!! Mi też się coś od życia należy 🙂 i tym czymś… Read More

Filed under kolacja, kuchnia włoska, makaron, obiad, Przepisy, szpinak, Uncategorized

Podwójnie czekoladowe ciasto z cukinią

by Sylwia
Leave a comment

Składniki: – 300 g. mąki pszennej – pół szklanki oleju – 120 g. miękkiego masła – 250 g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja nie… Read More

Filed under cukinia, czekolada, gorzka czekolada, kakao, mleczna czekolada, Przepisy, słodkości, Uncategorized

Pierogi gryczano-razowe z soczewicą

by Sylwia
Leave a comment

Razowe pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu. No i w końcu postanowiłam je przygotować. Ale pomyślałam: co można zrobić, żeby jeszcze je „udziwnić”? No i przyszła mi do… Read More

Filed under kasza gryczana, pierogi, Przepisy, soczewica, Uncategorized, wegetariańskie

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

by Sylwia
Leave a comment

Jedna z moich ulubionych sałatek. Bardzo prosta w wykonaniu, szybka i smaczna. Ta, która jest umieszczona na zdjęciu akurat nie była zrobiona przeze mnie, ale ja ją zjadłam 🙂 Podaję… Read More

Filed under imprezy, kukurydza, Przepisy, ryby, sałatki, ser żółty, tuńczyk, Uncategorized
Previous Posts
Next Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2025 Zielony Koperek – przepisy, podróże i porady ogrodnicze.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności