Pipe, czyli „kolanka”. W makaronach (oprócz smaku) uwielbiam to, że mają takie cudne nazwy. Włoski w ogóle jest pięknym językiem, a tu dodatkowo można zrobić najprostsze makaronowe danie, użyć włoskiej… Read More
Pulpety papryczaki
Takie pulpety smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego są dość tanie, gdyż koszt przygotowania porcji dla jednej osoby to około 4 zł., a z podanych… Read More
Sos paprykowo-pomidorowy
Sos, który ma wiele zastosowań, ale ja najczęściej używam go do makaronu. Zawszę robię więcej i przechowuję go w słoikach. Jeśli chcę, aby był bardziej wytrawny, przed wymieszaniem z makaronem… Read More
Syrop z buraka na kaszel i chrypę
Buraki uwielbiam chyba od zawsze, w sałatce na zimno z cebulą, ale chyba jeszcze bardziej zasmażane…mhhhh… Ale pokochałam je jeszcze bardziej, gdy dowiedziałam się, jakie to warzywo ma moc. Można… Read More
Kompot wiśniowy
Składniki: – 2 kg. wiśni – 0.5 kg. cukru – 2.5 litra wody – 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie: Wiśnie myjemy i drylujemy. Gotujemy wodę, do której dodajemy cukier i… Read More
Chłodnik ogórkowo – arbuzowy
Składniki: – 300 g arbuza – 2-3 duże ogórki – jogurt naturalny – 1,5 łyżki soku z cytryny – otarta skórka z 1/2 cytryny – 20 listków natki pietruszki +… Read More
Cannelloni faszerowane szpinakiem
Uwielbiam makaron – dosłownie pod każdą postacią. I mało mnie obchodzi, kiedy ktoś mówi, że jest tuczący. A co!! Mi też się coś od życia należy 🙂 i tym czymś… Read More
Podwójnie czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki: – 300 g. mąki pszennej – pół szklanki oleju – 120 g. miękkiego masła – 250 g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja nie… Read More
Pierogi gryczano-razowe z soczewicą
Razowe pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu. No i w końcu postanowiłam je przygotować. Ale pomyślałam: co można zrobić, żeby jeszcze je „udziwnić”? No i przyszła mi do… Read More
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Jedna z moich ulubionych sałatek. Bardzo prosta w wykonaniu, szybka i smaczna. Ta, która jest umieszczona na zdjęciu akurat nie była zrobiona przeze mnie, ale ja ją zjadłam 🙂 Podaję… Read More